Online marktplaats voor promoters

Een marktplaats voor ‘merken en iedereen die er online toe doet’. Zo omschrijft oprichter Jolique Möller (25) haar bedrijf Influentials.
Influentials houdt kantoor in het Groot Handelsgebouw en bestaat een jaar. Möller heeft haar bedrijf genoemd naar de online merkpromoters die ‘influentials ’ worden genoemd.

Terwijl Möller haar groene smoothie met spinazie („Ik zit middenin mijn detox-programma”) drinkt, schuift Michael van Lier (33) aan. Hij adviseerde de jonge Möller over de groeimogelijkheden van haar onderneming en hielp met de technische inrichting van het platform, en dit mondde uit in een samenwerking. Van Lier opereert vanuit We Are Builders, een onderneming die startups doorontwikkelt.

“Merken kunnen promotors benaderen om op hun persoonlijke social mediapagina’s hun producten aan te prijzen. Dit gebeurt tegen betaling, soms in geld, vaker in natura.”

Het werkt zo. Bloggers, vloggers of Instagrammers maken een gratis profiel aan op Möllers platform. Merken kunnen hen benaderen om op hun persoonlijke social mediapagina’s hun producten aan te prijzen. Dit gebeurt tegen betaling, soms in geld, vaker in natura. Möller: „Denk aan drie paar schoenen.”
Het is heel gewoon geworden om deze manier van marketing te bedrijven. Niet alleen MTV, ook BNN wordt genoemd in het rijtje van „Brands who love to work with us”. Möller spreekt over 150 samenwerkingen: „We noemen ze liever geen klanten”.

Möller en Van Lier investeerden 150.000 euro eigen geld. Dit jaar draaiden ze een omzet van „zo’n twee ton”. Volgend jaar gaan ze op zoek naar investeerders. Aan crowdfunding doen ze niet. Van Lier: „Dan krijg je van die mensen die ethische bezwaren hebben bij wat wij doen.”

Volgens Möller zijn er ruim 4.000 sociale mediafanaten uit 72 landen aangesloten op het platform. Meedoen mag niet zomaar. Haar redacteuren selecteren streng op het aantal volgers, het bereik van de geplaatste berichten, het aantal likes, de hoeveelheid reacties en de kwaliteit van het beeldmateriaal. Möller: „Als je alleen amateuristische selfies op je profiel plaatst, pas je niet bij Influentials.” Inmiddels heeft Möller zeven mensen in dienst. Onlangs openden de ondernemers een tweede vestiging in Amsterdam.


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 30 december 2016 verscheen dit artikel. Foto via Influentials.