Slimmer huis dankzij een stekker

Directeur van Crownstone Anne van Rossum (35) toont met gepaste trots de eerste lading slimme stekkers. Van Rossum: „De Crownstones zijn net binnen”. Dat er hard gewerkt wordt is duidelijk. Op de eerste etage van zijn kantoor in Kleinhandel liggen chips (geen eetbare), draden, stekkers en lampen verspreid over meerdere bureaus. Zijn werknemers buigen zich over onleesbare codes. Van Rossum heeft zeven techneuten in dienst.

De Crownstone is een intelligente stekker waaraan twee jaar is gewerkt. Via bluetooth wordt iemands positie in huis bepaald. Dit gebeurt automatisch. Het gebruik van een app om huiselijke electronica te bedienen behoort hiermee tot de verleden tijd. „Ik wil huizen slim maken”, aldus Van Rossum.

“Op de eerste etage van zijn kantoor in Kleinhandel liggen chips (geen eetbare), draden, stekkers en lampen verspreid over meerdere bureaus.”

Eind 2014 investeerde Almende Investments 1,5 miljoen euro aan DoBots, het bedrijf van waaruit Crownstone is ontsproten. DoBots hield zich bezig met kunstmatige intelligentie, denk aan robots. Iets waar Crownstone zich juist niet op richt. Het bedrijf werd opgesplitst en staat sinds april 2016 op eigen benen. Na de splitsing sloot Crownstone zich aan bij Rockstart, een kleine investeerder. Een teleurstellende campagne op Kickstarter annuleerde hij.

Kunstmatige intelligentie past Van Rossum liever niet toe als het desbetreffende apparaat niet in staat is om op de gebruiker te reageren. Voor hem staat gebruiksgemak voorop. Activiteiten in huis worden herkend, net als het type apparaat dat wordt aangesloten en het energieverbruik wordt teruggekoppeld. Met een smartphone op zak en een Crownstone in de stekker gaat het licht bij het verlaten van de kamer vanzelf uit.

Aan de Crownstone hangt dus ook een energiebesparend tintje.

Particuliere huishoudens zijn er als eersten bij: deze maand gaan honderd pre-orders de deur uit. Daarnaast is de ondernemer in gesprek met diverse partners. Volgens hem zijn Crownstones een bruikbaar middel in de ouderenzorg, omdat ze afwijkend gedrag kunnen signaleren. Ook kan positiebepaling handig zijn in een kantoor met veel flexplekken. Een omgeving waar mensen elkaar niet altijd terug kunnen vinden.

Binnenkort wordt de massaproductie van Crownstones opgeschaald: in totaal worden 30.000 Crownstones geproduceerd. Geen gek idee met Van Rossum’s internationale ambities. “Na Nederland willen we onze markt uitbreiden naar Duitsland en de Verenigde Staten.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 15 december 2016 verscheen dit artikel. Foto via Crownstone.