Robot maakt ufo-achtige designlamp

Industrieel ontwerper Søren Blomaard (36) omschrijft het ontstaan van Atelier Robotiq: ,,We voelden alledrie de drang om te creëren”. Het drietal ontwerpt designlampen in ufo-vorm, een robotarm voert het werk uit.

Door de positieve reacties op hun expositie tijdens de Museumnacht 010 in 2015 wisten ze dat ze iets bijzonders in handen hadden. Anne-Lise Heydra (31) besloot haar baan als art-director bij een reclamebureau op te zeggen en ging, als enige van de drie, fulltime aan de slag in het atelier.

De Dutch Design Week volgde en de lampen waren vorig jaar te zien op Salone del Mobile, de designweek van Milaan. Dit zorgde voor de nodige belangstelling; zelfs de New York Times tipte hen.

Blomaard verklaart de aandacht: ,,Een robotarm in een expositieruimte is geen alledaags beeld.”

Samen kochten ze een tweedehands robot uit de auto-industrie en programmeerden het apparaat met collega-ontwerper Dimitrios Iakovou (40). De gebruikte techniek wordt normaal gesproken toegepast in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

De robotarm wikkelt de vezels op hypnotiserende wijze volgens een nauwkeurig wiskundig model om een mal. Dit levert een uitgekiend lijnenspel op waar het licht doorheen schijnt. Ook al is het een functioneel object, de lamp lijkt met het licht vooral zichzelf te accentueren. Voor een lamp wordt tweehonderd meter draad gebruikt en het eindresultaat weegt nog geen honderd gram.

“De robotarm wikkelt de vezels op hypnotiserende wijze volgens een nauwkeurig wiskundig model om een mal.”

Het complexe productieproces hebben ze volledig in eigen hand: van het schuren van de mallen tot het handgeschreven kaartje voor verzending. Elke stap vereist handwerk. Heydra: ,,Een ontwerp van een robot alleen levert vaak een kil product op.”

De ontwerpers gaan voor een ,,organische groei” van hun onderneming. ,,Opschalen met zo’n intensief en inpandig productieproces is niet eenvoudig”, zegt Heydra. Naast de webshop zijn de lampen in een handvol winkels in Nederland en België te koop.

In 2016 maakten ze zo’n honderd lampen. Omdat ze de productie dit jaar iets willen opschroeven, namen ze onlangs een werknemer aan.

De nieuwe collectie wordt dit voorjaar opnieuw in Milaan gepresenteerd. De makers zijn kritisch. Blomaard: ,,Onze filosofie is tijdloos en minimalistisch. Pas als hieraan is voldaan, is een ontwerp af.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 19 januari 2017 verscheen dit artikel. Foto viaAtelier Robotiq.