Een paradijs voor upcycling

Bewuste en bevlogen klussers weten inmiddels hun weg wel te vinden naar Buurman, de loods op de Keilewerf vol met materiaal dat anders door bouwbedrijven weggegooid zou worden. Sinds een jaar is Buurman gestart met een nieuw initiatief voor op de arbeidsmarkt uitgerangeerde mensen: de BouwAkademie.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt upcyclen het bouwafval en maken het klaar voor hergebruik bij Buurman.

Mede-eigenaar Laura Rosen Jacobson (28) vertelt dat de BouwAkademie is ontstaan door de vraag. Bouwbedrijven willen graag mensen met een achterstand inzetten binnen hun bedrijf. Geheel altruïstisch is dit overigens niet, de bedrijven ontvangen een vergoeding van de overheid als zij deze doelgroep aan het werk zetten.

“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt upcyclen het bouwafval en maken het klaar voor hergebruik bij Buurman.”

De gemeente Rotterdam werkt samen met het bedrijfsleven onder de noemer ‘social return’, een ambtelijke term die in de praktijk wordt gebracht om de arbeidsparticipatie van thuiszitters te vergroten. Een concept waar de gedreven ondernemers sterk in geloven. Zij krijgen vandaag de dag mondjesmaat deelnemers aangeleverd uit de kaartenbak van de gemeente.

De BouwAkademie is financieel ondersteund door dezelfde partners van Buurman: ERA Contour en VORM. Een investering die volgens Rosen Jacobsen nodig was om de werkplaats in te kunnen richten en de begeleiding vorm te kunnen geven. Vooral dat laatste vraagt veel aandacht.

Het upcyclen wordt bij de BouwAkademie voornamelijk gebruikt als middel. De werkzaamheden bestaan uit het toch wat simpelere kluswerk. Rosen Jacobson: „In de praktijk kwamen we erachter dat deze mensen vaak niet voor niets langdurig thuis zitten. Iets waar we ons bij aanvang toch best op verkeken hebben.”

Daarom volgen de deelnemers een intensief traject, met als uiteindelijke doel een vaste baan. De drie initiatiefnemers gingen op zoek naar een vierde die zich uitsluitend met de begeleiding bezighoudt. Een traject duurt soms een jaar en stopt niet als iemand een baan heeft. Deze langdurige vinger aan de pols is volgens Rosen Jacobson nodig om uitval te voorkomen.

Onlangs werd een mijlpaal bereikt: een deelnemer van de BouwAkademie werd aangenomen bij een bouwbedrijf. „We hopen mensen aan het werk te kunnen zetten én tegelijkertijd te kunnen bijdragen aan de vermindering van bouwafval”, aldus Rosen Jacobson.


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 15 april 2017 verscheen dit artikel. Foto via BouwAkademie.