Rotterdamse kindermeubels gaan de wereld over

Veel ontwerpers die zich uitsluitend richten op designmeubilair voor kinderen zijn er niet, stelt Arek Seredyn (40), mede-oprichter van Rafa-kids. Samen met zijn partner Agata Seredyn (40) startte hij vijf jaar geleden „zonder vooropgezet plan” hun inmiddels goedlopende familiebedrijf.

Rafa-kids is uit noodzaak geboren. Ruimtegebrek was een probleem met een tweede kind op komst in een piepklein voormalig winkelpand. Het architectenduo besloot zelf een stapelbed te ontwerpen dat precies in de ongelukkige hoek van de slaapkamer paste.

Een tweede ontwerp voor enthousiaste vrienden werd opgepikt door een designmagazine waardoor het duo veel media-aandacht kreeg. Daarna is het balletje gaan rollen.

De eerste productielijn betaalden ze van hun spaargeld. Drie jaar later bleven de aanvragen binnenstromen. Dus besloten de twee hun baan bij een architectenbureau op te zeggen.

„We verkopen goed op plekken met weinig ruimte.”

Hun collectie wordt wereldwijd verkocht. Londen, Parijs en New York springen eruit. Arek: „We verkopen goed op plekken met weinig ruimte.”

Tientallen massief houten meubelstukken verlaten wekelijks het productiebedrijf in Polen, om vervolgens te pronken in kinderkamers van voornamelijk andere creatievelingen. „Een esthetisch oog is noodzakelijk. We wilden iets moois maken waarvan ouders kunnen genieten”, aldus Agata.

Hun favoriete materiaal is Fins hout, want „in de koude bossen groeien de mooiste berken”. Aan concessies doen ze niet, liever gaan ze voor „kwalitatief goede exemplaren die met je meegroeien”. Iets waar de klant graag voor betaalt, een hoogslaper kost 1.495 euro.

Ontwerpen doen ze in hun studio en showroom in de Hofbogen. Deze kleine kale ruimte wordt optimaal benut en is tot in de puntjes gestyled. De juiste accessoires voor een stijlvolle kinderkamer staan precies op de goede plek, dankzij Agata. Vrolijke kleden, knuffels, dekbedden en de minimalistische stoelen, planken en bedden van naturel hout sieren de ruimte.

De twee doen alles zelf. Van het ontwerp aan de tekentafel tot een handgeschreven brief bij de verzending. Dit persoonlijke en vaak intensieve klantcontact laat de technisch en praktisch ingestelde Arek liever aan zijn partner over.

Vertegenwoordigers hebben ze niet. Volgens Agata is dat met alle media-aandacht niet nodig. Behalve in Japan. Arek: „Toen we onze meubels in Tokyo voor het eerst zagen, waren we trots.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 29 april 2017 verscheen dit artikel. Foto via Rafa-kids.