Een oogje in het zeil bij thuiswonende senior

Een hulpbehoevende en alleenstaande oudere die het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. En een kind dat bezorgd is. Sinds 2013 biedt start-up Sensara voor deze doelgroep een monitorsysteem aan dat werkt met bewegingssensoren.

Via een app blijft de verzorgende op de hoogte van het reilen en zeilen van de senior. Informatie wordt geregistreerd, opgeslagen en gedeeld met een mantelzorger of hulpverlener. Bij ouderenzorginstellingen wordt standaard een bedsensor geplaatst. Thuiswonende ouderen laten deze registratie meestal achterwege.

“Via een app blijft de verzorgende op de hoogte van het reilen en zeilen van de senior.”

CEO Reinout Engelberts (42): „Ons product kan ervaren worden als een aantasting in de zelfstandigheid. Eigenlijk is het in eerste instantie vervelend om dit nodig te hebben, maar na een tijdje raken ouderen er aan gewend.” Vaak zijn het de kinderen die het doe-het-zelfpakket in huis halen voor 17,50 euro per maand.

De sensoren registreren wanneer iemand het huis verlaat, of er gegeten en geslapen wordt en of de oudere gevallen is. Vooral dat laatste is van toepassing bij zorginstellingen die gebruikmaken van dit zogenaamde Unattended Autonomous Surveillance System.

Volgens Engelberts is dit technische hoogstandje in de eerste plaats ontwikkeld om de kwaliteit van zorg in de nacht te verbeteren. Engelberts: „Ouderen lagen na een val soms uren op de grond omdat de nachtronde net was gelopen.”

Dat het product ook leidt tot een besparing in zorgkosten is volgens hem waar, maar dan wel secundair. „Zorginstellingen moeten de bezuinigingen hoe dan ook doorvoeren”, aldus Engelberts.

Sensara is ontsproten uit TNO, waar zo’n vijftien jaar lang onderzoek werd gedaan naar oplossingen om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. Om de onderzoeksresultaten op de markt te kunnen brengen werd Dutch Domotics opgericht. Dit bedrijf is inmiddels opgegaan in voormalig dochterbedrijf Sensara en is te vinden in de Rotterdam Science Tower.

Onlangs investeerde KPN Ventures en Van Herk Ventures 3,8 miljoen euro in de doorontwikkeling van het bedrijf. Met dit geld wil Engelberts de functies van het monitorsysteem uitbreiden, met KPN als technische ondersteuner van hun product. Engelberts: „We bevinden ons in de fase van start-up naar scale-up, hebben internationale ambities en bijna beklonken deals in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, België en Frankrijk.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 27 mei 2017 verscheen dit artikel. Foto via Sensara.