Gevangen bananenplant siert de ruimte

Veruit het populairste werk van REM atelier is een rechtopstaande lichtbak met daarin een bananenplant. De bladeren zijn stijf tegen het glas gedrukt, alsof ze zich een weg naar buiten willen banen. In werkelijkheid blijkt dit een optische illusie, want het is geen plant maar een fotocollage.

Volgens kunstenaar Remty Elenga (30) is er „veel uit dit ene project ontstaan”. Particulieren halen de lichtbakken van 3.800 euro per stuk graag in huis, kantoren sieren het interieur ermee op en internationale galeries willen hun werk representeren. Onlangs ontvingen ze de Henri Winkelman Award, inclusief een cheque van 10.000 euro, georganiseerd door de Willem de Kooning Academie waar Elenga afstudeerde.

“De bladeren zijn stijf tegen het glas gedrukt, alsof ze zich een weg naar buiten willen banen.”

Elenga werkte dit project verder uit samen met levenspartner en ontwerper Remco van Halderen (32). Het duo werkt sinds twee jaar samen. Lang genoeg om hun werk met elkaar te laten versmelten.

Elenga: „We willen een realistische ervaring opwekken die op een kunstmatige manier tot stand is gekomen.” Volgens haar voelen mensen de behoefte om de natuur in huis te halen. „Maar dan wel netjes op een rijtje in de vensterbank”, zegt ze. “Eigenlijk best onnatuurlijk als je erover nadenkt. Met de bananenplant als toppunt van huiselijk exotisme.”

De twee besloten destijds om voor een eerste serie van tien lichtbakken te gaan. De materiaalkosten zijn behoorlijk, zegt van Halderen. Een investering die ze betaalden met een lening van het Fonds Kwadraat. Daarna was het zaak om hun gezichten en werk zoveel mogelijk te laten zien. In april waren ze op Salon del Mobile, een toonaangevende designbeurs in Milaan. De nodige media-aandacht volgde waardoor ze werden opgemerkt door de kunst- en designwereld.

Het project kreeg een commercieel vervolg tijdens een complete make-over van Mexicaanse restaurantketen Popocatepetl. Een tropische wand siert de locaties in Utrecht, Rotterdam en Haarlem. De rest volgt later dit jaar. Van Halderen: „Projecten in opdracht bieden financiële zekerheid waardoor we ons autonome werk kunnen blijven doen.” Sinds kort kunnen ze leven van de inkomsten uit het atelier.

Binnenkort verhuizen ze met hun atelier van Crooswijk naar Noord waar ze aan de slag gaan met een nieuwe collectie sculpturen.


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 13 mei 2017 verscheen dit artikel. Foto via REM atelier, door Pim Top.