Wetenschap met een vleugje humor

Met een groeiende club van gepassioneerde promovendi staat Sciencebattle sinds dit jaar veelvuldig op de planken. Een bioloog vertelt hoe hij het wereldvoedselprobleem gaat oplossen en een jonge wetenschapper in de quantummechanica praat over de computer van de toekomst. Volgens mede-oprichter Suzanne Streefland (31) is dit onderwerp „tegenwoordig helemaal hip.”

Een promovendus die over zijn of haar onderzoek vertelt. Dat klinkt in eerste instantie niet als een sexy concept. Streefland geeft aan dat zij theaters bij de start van haar onderneming in 2014 dan ook moest overtuigen. Dat serieuze wetenschap niet saai is en prima verkocht kan worden aan een breed publiek. De voorstellingen waren aanvankelijk te zien in Rotterdam, Delft en Leiden en tegenwoordig ook in theaters in de rest van het land.

“Een promovendus die over zijn of haar onderzoek vertelt. Dat klinkt in eerste instantie niet als een sexy concept.”

In anderhalf uur tijd vertellen vier jonge wetenschappers over hun vakgebied en onderzoek. Tegelijkertijd gaan ze de strijd met elkaar aan „zonder daarbij afbreuk te doen aan de inhoud”, aldus Streefland. Engelse termen en jargon zijn verboden. Degene met het beste, leukste, origineelste of grappigste praatje wint. De beloning? Een pot hersenen op sterk water, voor het theatrale effect.

Tijdens het eerste jaar na de oprichting was het volgens Streefland ook zoeken naar deelnemende promovendi. Inmiddels is het tij gekeerd en is er een wachtlijst voor de jonge theaterminnende wetenschapper. Streefland: „Promovendi willen meedoen omdat ze hun specialistische onderwerp graag willen delen. Daarnaast is Sciencebattle een goede oefening voor het lekenpraatje.”

Streefland is van huis uit journalist en vandaag de dag tv- en radiomaker bij WNL. Ze werkt samen met theatermaker René M. Broeders, die ze kent van haar tijd bij Radio Rijnmond. Daar ontdekten ze hun gezamenlijke liefde voor de wetenschap.

Streefland en Broeders investeerden eigen geld om hun onderneming leven in te blazen. Sinds 2015 worden ze ondersteund door wetenschappelijke partners KNAW en VSNU met een tot nu toe jaarlijkse bijdrage van 13.000 euro.

Onlangs dienden ze een projectplan in bij CityLab010, een initiatief van de gemeente Rotterdam voor financiering van ideeën die bijdragen aan de stad. Streefland wil het concept uitbreiden naar middelbare scholen. Iets wat volgens haar „flink moet gaan bijdragen aan hun verdienmodel”.


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 10 juni 2017 verscheen dit artikel. Foto via Sciencebattle.