Yoga zonder poespas

De strakke inrichting valt op aan Yogaground, een yogastudio middenin Rotterdam Central District. Een betonnen vloer, weinig kleur en aan de muur prijkt kunst van Rotterdamse kunstenaars. Yogabeoefenaars drinken hier koffie van Man met Bril en lezen voor of na de les stijlvolle boeken over yoga, reizen en lifestyle. Lessen worden gereserveerd via een app op de smartphone.

Het concept van Yogaground spreekt hiermee een nuchtere en gezondheidsbewuste doelgroep aan: sporters, ondernemers, mensen met een kantoorbaan. Vandaar ook de locatie aan het Weena, omringd door bedrijven. Coolblue, het Hilton Hotel Rotterdam en Shell doen inmiddels ook aan yoga.

„Wij bieden yoga aan zonder poespas”, aldus eigenaar en bedenker Ferdinand Berghuijs (36). Dus ligt de nadruk op het fysieke aspect van yoga, omdat volgens Berghuijs mentale uitwerkingen zoals rust en ontspanning dan „vanzelf wel volgen”.

“Avontuurlijke yogi’s gingen aan de slag op de Euromast of op het plein van Museum Boijmans Van Beuningen, met een dj en na afloop een cocktail.”

Toen de ondernemende yogi anderhalf jaar geleden zijn studio opende, introduceerde hij yoga voor mannen. Ook zo’n doelgroep die niet zoveel op de mat te vinden is en volgens hem een gat in de markt. „De yogalessen die ik destijds in een CrossFit studio gaf, noemde ik ‘Stretching met Ferdy’. Ineens zag ik allerlei sporters op de mat die ik in mijn reguliere yogales niet zag.”

Toegankelijke yoga werd Berghuijs’ credo. Geen wierook, mantra’s of klankschalen en een balans tussen het aantal mannen en vrouwen in een les. Hij begon een crowdfundingcampagne via CrowdAboutNow, om zijn idee te toetsen. Binnen twee maanden tijd haalde Berghuijs meer dan zijn streefbedrag op. Een som die werd aangevuld door private investeerders en een lening van de bank. Daarmee kon hij sneller dan verwacht aan zijn avontuur beginnen.

Als voormalig freelance interieurontwerper had Berghuijs enige ervaring met ondernemen, weliswaar als eenpitter. Inmiddels bestaat het team van Yogaground uit zo’n twintig freelancers.

Laagdrempelige yoga vertaalt zich ook in de events die Berghuijs met regelmaat organiseert. Deze zomer werden iconische plekken in Rotterdam bedekt met yogamatten. Avontuurlijke yogi’s gingen aan de slag op de Euromast of op het plein van Museum Boijmans Van Beuningen, met een dj en na afloop een cocktail. Alle edities waren uitverkocht. Berghuijs: „We bieden mensen een beleving.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 14 oktober 2017 verscheen dit artikel. Foto via Yogaground.