An goes Guardian

Het satirische stuk van Anneke over de Volmarijnstraat voor de Fictieweek van Vers Beton van vorige zomer staat in The Guardian. Inclusief linkje. “The demand is such that he’s been asked by real-estate agents whether he’ll sell up; a frequent enough occurrence in Rotterdam these days that a satirical spoof of the typical Amsterdammer property trawl recently went viral.”

Het artikel van The Guardian zet Rotterdam in de spotlight. Phil Hoad schrijft over Rotterdam als ‘The Dutch Brooklyn’. En de bijbehorende stijgende vraag naar huizen.

Dit is het nepartikel van Anneke in VersBeton, verschenen op 10 augustus 2017.

Bod op alle huizen in Volmarijnstraat

Huisbezitters in de Volmarijnstraat kregen vandaag een opmerkelijke brief. Hierin doet een anonieme bieder een aanbod om hun huis te kopen. Welk huis maakt niet uit, zolang het maar in de Volmarijnstraat staat.

BEELD: KARLIJN VAN DEN HOFF

De waarde van de huizen in de Volmarijnstraat wordt bepaald door een vaste formule: (WOZ-waarde x 2,7 + 73vboz + 2M2t + 2M2av) x (2gboemhzbiesvvh).

Hierbij geldt:

73vboz: de verdieping van een balkon op het zuiden maal factor 73
2M2t: het aantal vierkante meter tuin maal factor 2
2m2av: het aantal vierkante meter authentieke vloer maal factor 2
2gboemhzbiesvvh: geen burenoverlast of etnische minderheden zonder baan in een straal van vier huizen maal factor 2 over het gehele bedrag.

Een huis met een WOZ-waarde van 150.000 euro, een balkon op het zuiden op de tweede verdieping, geen tuin, een authentieke vloer van 72m2, zonder burenoverlast of etnische minderheden zonder baan in een straal van vier huizen levert zo het volgende bod op: (150.000 x 2,7) + (73 x 2) + (2 x 72) x 2 = 810.580 euro.

De anonieme bieder geeft in de brief aan vanuit Amsterdam naar Rotterdam te willen verhuizen. De huizenbezitters hebben twee maanden de tijd om te reageren. Het bod is volgens de brief een opening tot onderhandeling, waarbij ‘begrip wordt opgebracht voor bijzondere extra factoren, zoals goed contact met gebiedscommissieleden (mits ter overname) en uitzicht op de picknicktafel’.

Dit nepbericht is een Heijpaalbericht, de Rotterdamse tegenhanger van De Speld. Het is gepubliceerd tijdens de Fictieweek in 2017 en is satirisch bedoeld.

Hoofdfoto door Frans Berkelaar, via Flickr.