Pin-ups in stijl

Liefhebbers van de jaren ‘40 en ‘50 halen hun hart op in de fotostudio van Sugarcoated in de Gouvernestraat. Op deze plek kunnen zij zich laten transformeren tot een vintage femme of homme fatale. Het resultaat wordt vastgelegd tegen een mierzoete achtergrond. De fotostudio ademt nostalgie en aan de muur hangen oneindig veel jurken, hoge hakken en accessoires. Alles in de stijl van toen.

Vivian Kramer gezegd Freher (31) is de kleurrijke eigenaar van Sugarcoated en past precies in het plaatje. Met een Rotterdamse tongval vertelt ze: „Ik heb nooit zoveel gehad met hedendaagse trends.” Eerder dit jaar eindigde de Rotterdamse schone op de derde plaats op een toonaangevende pin-upwedstrijd in Las Vegas.

En dat terwijl ze vroeger liever niet voor de camera stond. Kramer: „Ik snap dat een fotoshoot spannend kan zijn. Daarom nemen we er de tijd voor. De meeste klanten zijn namelijk geen alternatieve waaghalzen. Het zijn vaak vrouwen die een keer iets compleet anders willen.” Voor deze ervaring reizen ze af uit uiteenlopende uithoeken van Nederland en België.

“Voor mij zijn pin-ups vrouwen die hun vormen met een knipoog vieren.”

Kramer startte Sugarcoated vierenhalf jaar geleden vanuit huis op. Toen werkte ze nog parttime als inkoper in de textielbranche. Daarnaast deed ze freelanceopdrachten als styliste. In dit werk miste ze het conceptueel denken, iets wat ze op de modeacademie had geleerd. Totdat ze eens op eigen initiatief een fotoshoot voor een vriendin organiseerde. “De reacties op het resultaat waren zo enthousiast. Hier moest ik iets mee”, vertelt ze.

Kramer leidde zichzelf op tot portretfotograaf en bouwt sindsdien haar onderneming uit vanuit elk behaald succes. Binnenkort hoopt ze haar studio verder uit te kunnen breiden. Ze werkt samen met een vast team van freelancers en heeft sinds deze maand een werknemer in loondienst. Vintage liefhebbers kunnen ook bij haar terecht voor workshops, vrijgezellenfeesten en relatiegeschenken in stijl.

Vorig jaar gaf de ondernemer een boek uit: Vintage style guide. Iedere vrouw een pin-up bombshell. Kramer: „En met pin-up doel ik niet op bevallige dames in lingerie, iets waaraan vaak gedacht wordt bij deze term. Voor mij zijn pin-ups vrouwen die hun vormen met een knipoog vieren. Zonder tuttig of ordinair te zijn.”


Sam schrijft elke twee weken een rubriek over Rotterdamse ondernemers bij NRC Handelsblad. Op 11 november 2017 verscheen dit artikel. Foto via Sugarcoated.