Motel Mozaique

When We Clash We Meet

Slogan Momo – Terra Cacti

De slogan van Motel Mozaïque van 2018 is geschreven door Terra Cacti. Ook schreven we verschillende kernteksten voor de website. In de video van 2019 zie je ook onze teksten <3

Lees meer in ons portfolio-item

Nieuwsbrief IJsselmonde

Nummer drie van de nieuwsbrief gebiedscommissie IJsselmonde is weer verschenen en het is vast geen verrassing dat Terra Cacti hem weer heeft geschreven. Dit keer over de groene ambities van Beverwaard, participering in de Sophocles, de Schoonmaakbende die er lustig op losprikt in hun eigen wijk en het geslaagde vrijwilligersfeest. Foto’s van Arjen Stada.

Even wennen aan het groen

IJsselmonde ligt in de Hollandse polder, onder de zeespiegel. Dat hoogteverschil legt druk op ons rioolsysteem. Want water zoekt altijd de gemakkelijkste weg. Als het heel hard regent, wat door klimaatverandering steeds vaker gebeurt, raakt het riool overspannen en blijft het water op straat liggen.  

Door het aanleggen van drainage-gebieden en vergroening ontlasten we het riool. Groene zones nemen het water op. Gewas en bomen zorgen daarnaast voor meer verkoeling tijdens hete dagen. ​Ook in Beverwaard wordt nagedacht over vergroening. Commissielid Harm de Oude: “In dit gebied weten bewoners, commissieleden en ondernemers elkaar snel te vinden. Na de eerste meeting kwamen er al direct ideeën wat er zou kunnen gebeuren, waren er partijen die hun schouders eronder willen zetten.”

De Oude kreeg na deze vergadering meteen een proef op de som. Hij liep naar buiten en zag dat in tegenstelling met de groene ambities van de gemeente, voortuintjes werden betegeld. Hij stuurde hierop een tweet de wereld in, waarna de woningcorporatie direct reageerde en onderzoek deed naar mogelijke alternatieven.

De Oude: “Het was geen onwil van de corporatie. Vaak heeft vergroening vooral te maken met een andere mind-set. Tegels zijn netjes. Maar ze zijn ook grijs en de natuur kan er niets mee. Divers groen zorgt niet alleen voor betere wateropvang, maar ook voor insecten en vogels.”

Directeur Carmen Payá van basisschool Barkentijn doet mee met de proef en onderzoekt of op haar school tegels kunnen worden vervangen voor groen. “We hebben een groot plein, helemaal betegeld. Dat is zonde eigenlijk. Ik denk dat als we onze kinderen groen aanbieden, ze het ook gaan waarderen. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling.”

Je mag er wat van vinden

“Ik zou graag een heg willen, zodat we niet meer op de auto’s kijken op de weg en wat meer privacy hebben.” Songül kreeg net zoals de 200 andere huishoudens een uitnodiging voor de participatieavond Sophoclesbuurt.

Het riool wordt vervangen, de straten en tuinen worden opgehoogd. Nieuwe regel van de gemeente is dat als er grootschalig onderhoud wordt gepleegd, zij ook de bewoners vraagt naar hun wensen.

Een van de organisatoren/man vraagt aan een bezoeker wat ze mooi vindt aan haar wijk. Ze vertelt dat ze de bomen mooi vindt, het zijn de huizen van de vogels volgens haar. Ze is minder gecharmeerd van de plannen tot steekparkeren in haar straat. “Ik heb liever geen uitlaten naar mijn tuintje toe,” verklaart ze. Tijdens haar verhaal tekent hij haar wensen op in viltstift op de grote kaart. Dat doet hij met elke bezoeker die hij spreekt. Net zoals de groenarchitecten, die druk zijn met het noteren van de verschillende vragen en wensen voor het gezamenlijke groen.

De opkomst van de avond is hoog, 100 bewoners zijn langsgekomen. Songül is in ieder geval enthousiast over het traject. “Of de heg er komt, weet ik niet. Maar het is alvast fijn dat er een plek is gecreëerd waar je erom mag vragen.”

Samen een rondje prikken

“Ik kan de wereld niet mooier maken, maar hier van onderop in mijn eigen buurtje, kan ik wel het verschil maken.” Jenny Dicker is lid van de Schoonmaakbende, en is bezig met de prikronde in de Zeno-Platobuurt. John de Mooij, sinds 25 jaar een vrijwillige prikker: “Dit doen we eens in de twee weken. En soms doen we een opvaller, een speciaal project. Zoals de speeltuin, of het plantsoen.”

Bendelid Willem van Duijn: “Iemand moet het doen, toch? Anders blijft dat vuil maar liggen. Soms spreken mensen mij aan op straat en vragen of ik soms een uitkering heb, of een taakstraf. Ik heb veertig jaar voor mezelf gewerkt en ben nu gepensioneerd. Ik vind het gek, dat ik moet uitleggen dat ik gewoon iets goeds wil doen.” Piet Bastemeijer lacht. “Ja, het is toch ook zielig, oude mannetjes die zitten te prikken.” Jenny, liefkozend noemt ze de vier andere leden ‘Grumpy Old Men’, valt in: “Ach, weet je, eigenlijk zegt het meer over de vrager dan over ons, toch?”

De Schoonmaakbende is een onderdeel van Buurt Bestuurt Zeno-Plato. Commissielid Desley Rijsdijk nam een ochtend vrijaf om mee te prikken. “In vijf wijken in IJsselmonde is er een Buurt Bestuurt opgezet. Daar is de gebiedscommissie heel blij mee. Vrijwilligers die zaken aanpakken, ons aanspreekpunt zijn én opkomen voor de buurt.”

Zoals toen de gemeente van plan was de oude tegels terug te plaatsen na ophoging van de straat. Jenny: “Die tegels waren vijftig jaar oud, vol kauwgom. We hebben geklaagd en toen kregen we die mooie tegels.” Ze lacht. “Die met die glitters.”

Goed doen blijkt besmettelijk. John de Mooij zijn schoonzoon is inmiddels ook in zijn wijk aan de slag gegaan met prikkers. John: “Daar lachen we om in de familie. Maar het is ook iets moois natuurlijk.”

Pin-ups in stijl NRC Handelsblad | Rotterdams glorie

Liefhebbers van de jaren ‘40 en ‘50 halen hun hart op in de fotostudio van Sugarcoated in de Gouvernestraat. Op deze plek kunnen zij zich laten transformeren tot een vintage femme of homme fatale. Het resultaat wordt vastgelegd tegen een mierzoete achtergrond. De fotostudio ademt nostalgie en aan de muur hangen oneindig veel jurken, hoge hakken en accessoires. Alles in de stijl van toen.

Lees meer…

An goes Guardian

Het satirische stuk van Anneke over de Volmarijnstraat voor de Fictieweek van Vers Beton van vorige zomer staat in The Guardian. Inclusief linkje. “The demand is such that he’s been asked by real-estate agents whether he’ll sell up; a frequent enough occurrence in Rotterdam these days that a satirical spoof of the typical Amsterdammer property trawl recently went viral.”

Het artikel van The Guardian zet Rotterdam in de spotlight. Phil Hoad schrijft over Rotterdam als ‘The Dutch Brooklyn’. En de bijbehorende stijgende vraag naar huizen.

Lees meer…

Een oppas in eigen taal NRC Handelsblad | Rotterdams glorie

Op vakantie moederziel alleen een prachtige zonsondergang bewonderen, terwijl partner en kind in het hotel zijn achtergebleven. Het overkwam Ela Slutski (46) omdat ze op haar vakantieadres geen geschikte oppas kon vinden.

Slutski is de bedenker en CEO van Holiday Sitters. Een platform waarop meertalige babysitters hun diensten aanbieden. „De meeste oppasservices zijn lokaal georiënteerd. Met Holiday Sitters bieden we buitenlandse gezinnen een babysitter aan die dezelfde taal spreekt als hun kind.”

Lees meer…

Yoga zonder poespas NRC Handelsblad | Rotterdams glorie

De strakke inrichting valt op aan Yogaground, een yogastudio middenin Rotterdam Central District. Een betonnen vloer, weinig kleur en aan de muur prijkt kunst van Rotterdamse kunstenaars. Yogabeoefenaars drinken hier koffie van Man met Bril en lezen voor of na de les stijlvolle boeken over yoga, reizen en lifestyle. Lessen worden gereserveerd via een app op de smartphone.

Het concept van Yogaground spreekt hiermee een nuchtere en gezondheidsbewuste doelgroep aan: sporters, ondernemers, mensen met een kantoorbaan. Vandaar ook de locatie aan het Weena, omringd door bedrijven. Coolblue, het Hilton Hotel Rotterdam en Shell doen inmiddels ook aan yoga.

Lees meer…

Ouderen met dementie actiever dankzij een robot NRC Handelsblad | Rotterdams glorie

Start-up Tinybots ontwikkelde een sociale robot: Tessa. Tessa ziet eruit als een aaibare vaas met een jasje aan en een plant op haar hoofd. De plant kan desgewenst verzorgd worden door de hulpbehoevende ouder, zodat er volgens oprichter en CEO Wang Long Li (32) „een gevoel van wederkerigheid ontstaat. Tessa doet iets voor jou, maar je kan ook iets terugdoen.”

Het idee achter de robot is dat ze meer structuur aanbrengt in de dag van met name dementerende ouderen. Zo helpt ze hen herinneren aan afspraken en het uitruimen van de vaatwasser. Li: „Ouderen vinden het vaak niet erg om huishoudelijke taken te blijven doen. Het zorgt voor een gevoel van zelfstandigheid.”

Lees meer…

‘Snelheid en bewegen zijn gewoon ons ding.’ Rotterdam Topsport Magazine

Errol Esajas is sinds twee jaar met gepaste trots directeur van het Sport Performance Centre Rijnmond op Zuid, tegenover de Kuip. De oud-sprinter staat bekend als coach en (herstel)trainer die topsporters nog beter laat presteren. Minder bekend is dat hij op deze plek bijdraagt aan re-integratietrajecten, maar ook recreanten en mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking flink laat bewegen.

Met zijn jarenlange ervaring als atletiektrainer op zak heeft Esajas een heldere visie over wat bewegen is of zou moeten zijn. Hij licht toe: ‘We zijn nadrukkelijk een bewegingscentrum en geen sportschool. We bootsen de situatie na die een sporter op het veld tegenkomt. Daarbij benaderen we elke sporter hetzelfde, of je nu aan de top zit of een recreant bent. We starten vanuit de beweging en kijken vandaar uit wat we kunnen verbeteren. Vervolgens gaan we daarmee aan de slag.’ Lees meer…

Een duurzaam likje verf NRC Handelsblad | Rotterdams glorie

Sinds een klein jaar runt Laurens van Dort (27) vanuit zijn kantoor aan de Schiedamsesingel Fairf. Een start-up in duurzame muurverf die online en per vierkante meter te koop is. Duurzaam, want gemaakt ‘op basis van plantaardig bindmiddel en andere natuurlijke grondstoffen’.

Soms valt er een kleur af, zodat er weer een nieuwe bij kan. Van Dort hanteert hierbij een strikt aantal: honderd. Het idee voor Fairf ontstond namelijk mede door de keuzestress in de bouwmarkt. Volgens hem kost het besluit om te gaan verven veel tijd. „Je moet een kleur kiezen uit ontelbaar veel opties in een bepaalde prijsklasse. En dan heb ik het niet eens gehad over de keuze uit verfmaterialen”, stelt Van Dort vast.

Lees meer…

Terra Actie! Websitecheck in de zomer voor een schijntje

Attentie, attentie.
Deze zomer heeft Terra Cacti een actie. Jawel, de Terra Actie!

Van 10 juli tot 15 augustus kun je bij ons je website laten checken voor een schijntje! Voor vijftig euro exclusief BTW scannen we je website en geven we je een advies met verbeterpunten op strategie en tekst. Je krijgt van ons een advies waarin we ingaan op de user experience, de teksten en de ontbrekende of overvloedige onderdelen. Je kan daarna zelf aan de slag om je website te verbeteren, of je kunt ervoor kiezen om het door ons te laten doen.

Lees meer…