Challenge 010. Durf te leren

Stichting de Verre Bergen en Rotterdam SportSupport vroegen Terra Cacti een trainershandleiding te ontwikkelen voor hun programma Challenge 010.

Sporten is goed voor je

Challenge 010 heeft als doel jongeren in meestal achterstandswijken in Rotterdam structureel te laten sporten en zo een positieve gedragsontwikkeling bij hen te realiseren. Leerlingen mogen gratis een jaar lang meetrainen in zaalvoetbal, basketbal, dansen of kickboksen.

De trainers worden geselecteerd op dat ze de jongeren aanspreken. Jongeren met verhalen, uit verschillende culturen, soms wat problemen en vooral: heel veel expressie. Prachtige expressie, waar sport een uitlaatklep voor kan bieden. Daarvoor zijn trainers nodig die dat begrijpen, kunnen sturen. Trainers die wereld een stukje mooier willen maken. Jonge trainers, vaak met persoonlijke ervaring op straat.

Een korte analyse van de huidige doelgroep liet ons al zien: de educatie op sport is nog ietwat teveel gericht op de vrolijke, gezonde, witte-mensentrainer uit de jaren negentig. Maar wat er in die materialen staat, is super relevant. Het moet vooral anders worden gebracht, in tekst en vormgeving.

We kozen ervoor om de vier inzichten voor trainerschap en de handleiding voor korfbaltrainers (geen grap, echt een hele goede handleiding) te gebruiken als achtergrondinformatie. In samenwerking met Rotterdam Sportsupport onderzochten we de regels, de doelgroep en kozen we een tone of voice.

Het voordeel van directe samenwerking tussen tekstschrijver, fotograaf en vormgever is dat we direct kunnen zien of een plan werkt of niet. Anneke Kortleve begrijpt goed wat de klant wil, het is haar vak om een doelgroep te begrijpen. Zo ging het schakelen heel snel en konden we binnen een maand tot eerste oplevering komen.

Geen grap. Een maand : spierbundel :

We werkten samen met onze vaste ontwerper Sophie Balch aan het ontwerp en de indeling van de folder. Hiervoor haakten we aan bij de huidige kleuren en het logo – en de gradient die wordt gebruikt in het logo.

Zelda Bonnet is onze vaste fotografe en maakte de kiekjes van de trainerscoördinatoren, Ze schoot foto’s van de trainers in actie die de trainers deden blozen.

Het vette lettertype in de folder refereert aan schooltruien en het alfabet leren op school. De lijnen zijn gebaseerd op de danscirkel, boxvierkant, voetbalveld en baskebalveld. Het gevoel is urban, zoals commic books en graffiti stijl, maar dan moderner, frisser. Grote teksten met motivational quotes. Heldere felle kleuren zijn gebaseerd op schoolkleuren en natuurlijk de vloerlijnen in gymzalen.