Contour Gallery. Dat wat niet hoort

Voor de foto- en objectgalerie Contour Gallery schrijft Terra Cacti de persberichten, uitnodigingen en de titels van de exposities. Maria Kamphuis vertaalt ze naar het Nederlands. Hieronder zie je twee uitnodigingen en fragmenten van wat wij hebben geschreven, de titel van de voorstelling staat erboven.

Je tuiniert niet in de nacht.

Uitnodiging opening Contour Gallery – expositie Jan Pypers, 16 juni

Muriel Mager opent na bijna tien jaar in het Haagsche, haar eigen foto- en sculptuurgalerie in Rotterdam. De eerste solo-expositie in Contour Gallery komt van de Belg Jan Pypers, die met extreme precisie vier jaar lang maquettes bouwde en fotografeerde.

Over dat wat niet hoort

De ruimte komt bevreemdend op je over, hier en daar verontrustend zelfs. En toch voelt het ergens vertrouwt. Alsof de situatie, van ongerijmd tot hardvochtig, je bekend voorkomt. Misschien heb je het gedroomd?  

Het kan wel en toch ook niet
Contour Gallery opent op 16 juni officieel haar nieuwe deuren met het werk van de Belgische Jan Pypers (1983, BE). Pypers heeft een fascinatie voor de nacht en onrealistische situaties, in een surrealistisch perspectief. Als een droom, of vervormde herinnering. Met een haast Spartaanse discipline en ongelooflijke precisie bouwt hij hiervan een maquette en fotografeert hij deze.

Jan Pypers


Vier jaar lang heeft hij gewerkt aan zijn serie Night Gardeners. Over mensen die ‘s nacht tuinieren, en andere vervreemdende situaties. In plaats van simpelweg het verhaal te vertellen, geef hij één scène weg. Hij vertrouwt op de fantasie van de kijker. Het resultaat neemt je adem weg, laat je vooruit denken of juist terug willen spoelen.

Persbericht Contour Gallery – Terra Cacti

De vervreemding onder controle
Met zijn maquettes controleert Jan het bizarre eigen leven dat gedachten kunnen leiden. Een concessieloze controle. Uiteindelijk nam hij de helft van debeelden op in zijn collectie. In maart 2018 werd hij gepubliceerd als te ontdekken talent bij Foto Knokke-Heist, Unknown Masterpieces. Dit is zijn eerste solo-expositie in Nederland.

Contouren schetsen
Muriel Mager is de eigenaar van Contour Gallery. Haar programma richt zich op internationale kunstbeurzen en solo-exposities van fotografen en sculpturisten in de galerie. Zodat de kunstenaar de mogelijkheid krijgt zich te presenteren in al zijn facetten, en de bezoeker extensief kennis kan maken met de maker. De galerie schetst de contour. De artiest krijgt de ruimte, en de bezoeker de invulling.

Nishikigoi

Contour Gallery start de lente met een expositie van de fotograaf Erik Hijweege. In zijn nieuwste collectie ontvouwt hij analoge beelden van watervallen tot adembenemende fotogravures.

Erik Hijweege is gefascineerd door de natuur en haar onbedwingbare karakter. In zijn nieuwe serie onderzoekt Erik de kracht van het water en de mythische status die het in verschillenden culturen heeft. De beelden zijn genoemd naar de Oosterse Legende ryumon-no-take, de ‘drakenpoortwaterval’.

Koivissen – Nishikigoi – zwemmen tegen de stroom in, om sterker te worden. Zij die het presteren om de waterval te trotseren, zullen volgens de legende veranderen in hemelse draken. Hijweege legt met zijn serie de kracht van het water en de mythische status bloot.

Ondanks het wispelturige karakter van het krachtenspel deed hij dit met de natte collodium techniek, een analoge, trage fotomethode uit de negentiende eeuw. Als een eerlijke strijd tussen de natuur en hem als de verbeelder daarvan.