Mieke Cuppen

Mieke Cuppen is tableware designer. Ik ontwierp voor haar haar nieuwe website, die Robert Blinde from scratch bouwde in het CMS ‘Grav’. Haar homepage zijn grote foto’s met haar werk, want Mieke heeft prachtig beeldmateriaal. Met slimme UX-oplossingen zorgen we ervoor dat de kijker wordt geleid naar haar laatste en meest populaire onderdelen van haar portfolio.

Haar portfolio lijkt een beetje op webshops van grote winkels, want zo kijken we toch het liefst naar producten online? Je kunt ze natuurlijk niet kopen via de site, al kun je inmiddels wel met een slimme tool haar verkooppunten vinden.

Ik schreef ook haar about-tekst en de portfolioteksten. Nu heeft Mieke de kunst goed afgekeken en schrijft ze zelf. Dat vind ik zelf altijd erg leuk, wanneer ik niet meer nodig ben. Ik ben daar wat atypisch in misschien. Maar voor mij zijn die kleine schrijfklusjes later vaak veel extra werk en – oké, oké, ietsje nobeler – ik vind het leuk als mijn werk als inspiratie geldt voor een eigen stijl.

www.miekecuppen.nl

De about-tekst van Mieke, geschreven door mij:

Waarde van tableware
Tableware krijgt pas echt haar waarde door het gebruik ervan. Het is onderdeel van ieders eetervaring, die nog beter wordt door aandachtig vormgegeven producten. Daarvoor is een specialist nodig die de tabletop markt begrijpt en kent. Als ontwerper werk ik samen met tableware bedrijven en design merken die zoeken naar vernieuwing en stijl.


Het ontwerpproces dat we aangaan is een samenwerking, in het resultaat komen onze visies samen: een product waarbij esthetiek en functionaliteit in elkaar schuiven. Tegelijkertijd is er oog voor de trends en de productiemogelijkheden. Mijn werk is als een blanco canvas, het gaat een wisselwerking aan met de gebruiker en de chef, die wordt uitgedaagd tot nieuwe vormen van presentatie en toepassing.

Ontwerpproces
Elk ontwerpproces is anders, ongeacht de grootte. Of dit nu in opdracht is of een project op eigen initiatief. Bij elk ontwerp zijn de details net zo belangrijk als het totaalplaatje. Zeker bij servieslijnen, deze zijn als een uitbreidbaar grid, waarbij we aandachtig de basis samenstellen waarop altijd uitgebreid kan worden. Voorbeelden hiervan zijn de Bagastrolijn, een 22-delige set (and counting) en het Ron Blaauw Gastroservies dat is uitgebreid met in totaal vier kleurstellingen.

Ontwerpen op eigen initiatief worden met net zoveel aandacht ontwikkeld, hier vloeien nieuwe samenwerkingen uit voort. Geslaagde matches die zo zijn ontstaan zijn Grind voor Serax en Amuse voor Playground collectie van BHS Tabletop.

Aan de slag
Mijn studio is in 2009 van start gegaan, direct volgend op mijn studie aan de Design Academy Eindhoven en is nu gevestigd in Delfshaven, Rotterdam. In 2011 werd ik beloond met de Mercure Cultuurprijs voor mijn tableware ontwerp voor deze hotelketen. In mijn ontwerpproces maak ik gebruik van digitaal 3D-modelleren en printen of ik vervaardig prototypes met de hand in klei, gips of papier. Deze ontwerpen worden vertaald naar het gewenste materiaal. Ik ontwerp graag in porselein, steengoed, glas, messing, bagasse en bamboo fibre. Ik houd van de uitdaging om met nieuwe materialen en technieken te werken.

(….)

Voorbeeld Portfoliotekst:

Ron Blaauw
Dit servies is ontworpen in samenwerking met meesterkok Ron Blaauw, voor zijn restaurant Ron Gastrobar. Deze zaak gaf het startschot van de culinaire trend van gastrobars in Nederland. Het is een restaurant waar het formaat van de gangen niet wordt bepaald in tijdsduur of verloop. De gerechten hebben ongeveer dezelfde maat. Daarom kozen we ervoor om het servies te ontwerpen naar niet-traditionele vormen. In het organisch servies is in samenspraak met Ron een kleuraccent aangebracht. Het accent is geïnspireerd op de decoratieve veegtechniek voor sauzen.

Steengoed
De collectie is gemaakt van steengoed. Daarmee is een meerkleurige glazuur en craquelé-behandeling mogelijk. Craquelé ontstaat door het verschil in uitzetting tussen klei en glazuur, waardoor in de glazuurlaag kleine scheurtjes ontstaan. Dit geeft het servies extra diepte. Het servies is ondanks de asymmetrische vormen goed stapelbaar. Het serviesgoed is verkrijgbaar in de horecagroothandels en inmiddels uitgebreid met de Gastro Black & White collectie en een Seablue uitvoering.